Tijdregistratie moet een makkelijke taak zijn.  Dit was de hoofdgedachte achter TimeTraces; niet meer naderhand werktijdformulieren invullen, maar een tijdregistratieprogramma dat makkelijk in het gebruik is.  Immers: als u elke dag een half uur aan uw tijdregistratie besteedt wordt het een te grote afleiding en kan het u zelfs bij uw normale werk storen.

TimeTraces werkt volgens het principe van een stopwatch.  Wanneer u start met werken selecteert u de goede activiteit en klikt u op de "Start" knop.  Wanneer u stopt klikt u op de "Stop" knop.  Op deze manier is het voeren van een tijdregistratie een makkelijke taak geworden.  TimeTraces genereert rapporten van uw tijdregistratie die u vervolgens in uw favoriete analyse of facturatieapplicatie kunt openen.

Het aantal mogelijkheden is onbeperkt; u kunt TimeTraces gebruiken om uw werktijden bij te houden, om een beter inzicht te krijgen in welke taken het meeste tijd vergen in een project, of gewoon om te kijken hoelang u elke week op het internet surft.